Tonya Meslek Yüksekokulu

Evde Hasta Bakımı Programı

Evde Hasta Bakımı Programı

 

Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)                                                   
Bölüm Başkan Yardımcısı  Dr. Öğr. Üyesi Neşe İŞCAN AYYILDIZ
Süresi (Yıl) 2
İkinci Öğretim Yok
Kontenjanı Normal Öğretim: 50+2                                                    
Staj Durumu Var
Mezuniyet Ünvanı Evde Hasta Bakımı Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Ders Müfredatı Ders Müfredatları İçin Tıklayınız
Bologna Ders Bilgi Paketi İçin Tıklayınız
Tarihçe

Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Evde Hasta Bakımı Programı 2015-2016 eğitim öğretim yılında açılmış olup 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir.

Programın Misyon ve Vizyonu

Misyon

Üniversitemiz ilkelerini temel alarak, bilgi toplumunun getirdiği sürekli değişim ve gelişim ekseninde, Evde Hasta Bakımı programının gerektirdiği bilgi, beceri ve sorumluluk bilinciyle,  bilimsel gelişmeleri yakından takip eden, yenilikçi, sağlığın korunması ve yükseltilmesinde ekip çalışmalarına yatkın, evde hasta bakım uygulamalarını gerçekleştirebilecek nitelikli bireylerin iş hayatına kazandırılmasını sağlamaktır.

Vizyon

Evde Hasta Bakımı teknikerlerinin yetiştirilmesinde, bilgi ve becerilerin üretiminde ve kullanımında sağlık sektöründe tercih edilen, paydaşlarla işbirliği içinde farkındalık yaratan, bilime ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayan, eğitim ve öğretim kalitesinde ulusal ve uluslararası düzeyde alanında öncü rolü üstlenen ve sürdürebilen eğitim, öğretim ve araştırma kurumu olmaktır.

 Programın Eğitim Amaç ve Hedefleri

Amaç 1: Evde bakım gereksinimi duyan hastaların fiziksel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bakım hizmetleri sunan profesyoneller yetiştirmek.

PG1. Mezunların tamamı, evde bakım gereksinimi duyan hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir.

PG2. Mezunların %5’i en az bir bilimsel faaliyete (kongre, sempozyum, kurs, sertifika vb.) katılır.

PG3. Mezunların %15’i kişisel gelişimlerini destekleyecek eğitim faaliyetlerine katılır.

PG4. Mezunların %50’si evde bakım hizmetleri kapsamında rehabilitasyon ve sosyal destek süreçlerine aktif olarak katılır.

Amaç 2: Evde bakım hastalarının sağlık standartlarının gelişimine ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayan uzmanlar yetiştirmek.

PG1. Mezunların tamamı evde bakım uygulamalarında güncel kılavuzları ve bakım standartlarını takip eder ve uygular.

PG2. Mezunların %80’i bilişim ve sağlık teknolojilerini kullanarak evde bakım hizmetlerindeki gelişmeleri takip eder.

PG3. Mezunların tamamı, kronik hastalık yönetimi ve palyatif bakım konusunda eğitim alır ve uygular.

Amaç 3: Görev, yetki ve sorumluluklarını mesleki değerler ve etik ilkeler doğrultusunda yürüterek evde bakım alanında eğitim, yönetim ve araştırmalarda rol alacak profesyoneller yetiştirmek.

PG1. Mezunlar, çalıştıkları alanlarda görev, yetki ve sorumluluklarını mesleki değerler ve etik ilkeler doğrultusunda yerine getirir.

PG2. Mezunların %20’si en az 3 yıl içinde kamu veya özel kurumlarda evde bakım hizmetleri alanında görev alır.

PG3. Mezunların %60’ı çalıştıkları alanlarda eğitici rol üstlenir.

PG4. Mezunların %40’ı evde bakım hizmetlerine yönelik sosyal hizmet projelerinde aktif rol oynar.

Amaç 4: Rol ve işlevlerini disiplinler arası ekiple işbirliği içinde, kişilerarası iletişim ve liderlik becerilerini kullanarak yerine getirebilen uzmanlar yetiştirmek.

PG1. Mezunlar, disiplinler arası ekiple çalışırken etkili kişilerarası iletişim becerilerini kullanır.

PG2. Mezunların %80’i liderlik becerilerini kullanarak evde bakım hizmetlerinde etkin rol alır.

PG3. Mezunların %50’si kriz ve acil durum yönetiminde aktif görev üstlenir.

Amaç 5: Evde bakım hizmeti alan bireylerin haklarını koruyarak, sosyal katılımlarını destekleyen ve toplum temelli bakım modellerini geliştiren profesyoneller yetiştirmek.

PG1. Mezunların %70’i evde bakım hizmeti alan bireylerin sosyal hayata katılımını artırmaya yönelik projelerde yer alır.

PG2. Mezunlar, evde bakım hastalarının hakları ve etik konular hakkında eğitim alır ve bunu mesleki uygulamalarında hayata geçirir.

PG3. Mezunların %50’si toplum temelli bakım ve destek programlarında görev alarak hastaların bağımsız yaşamlarını destekler.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciye Evde Hasta Programında ön lisans diploması verilir. Mezunlar "Evde Hasta Bakımı Teknikeri" unvanını alırlar.

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış  öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Meslekte İlerleme

Programı tamamlayan öğrencilere DGS’den aldıkları puana göre Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gerontoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine geçiş imkanı sunulmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin programdaki tüm dersleri ve stajları başarıyla tamamlamış olması en az 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Hasta bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Belediyeler, Hastaneler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Kurumlarda yürütülen; huzurevleri, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri, ilgi sağlık birimleri, evde bakım hizmetleri birimi vb. alanlarda uzman gözetiminde evde hasta bakım elamanı olarak çalışabilirler.

Görev Tanımı 

“Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” için Linke Tıklayınız

Laboratuvar İmkanları  

60 kişilik kapasiteye sahip projeksiyon cihazı bulunan uygulama laboratuvarları kullanılmaktadır.
 

Akademik Personel

 

Ders İçerikleri

 Ders içerikleri için tıklayınız

Menüyü Kapat