Tonya Meslek Yüksekokulu

Yaşlı Bakımı Programı

Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)                                                
Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Canan SARI
Süresi (Yıl) 2
İkinci Öğretim Yok
Kontenjanı Normal Öğretim: 50+2                                                           
Staj Durumu Var
Mezuniyet Ünvanı Yaşlı Bakım Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Ders Müfredatı Ders Müfredatları İçin Tıklayınız
Bologna Ders Bilgi Paketi İçin Tıklayınız
Tarihçe

Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Yaşlı Bakımı Programı 2015-2016 eğitim öğretim yılında açılmış ve öğrenci alımına başlamıştır.

Programın Misyon ve Vizyonu

Misyon

Programdan yararlanacak öğrencilerin, yaşlı bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek; kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip yetkin birer sağlık teknikeri olmalarını sağlamaktır.

Vizyon

Yaşlı bireylerin gereksinim duyduğu bakımı yerine getirebilen, gerekli ortamları hazırlayan ve sunan, yaşlı bireylerin sağlık standartlarının gelişimine ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan, yaşlı bakım hizmetlerini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip, çözüm üretebilen, analitik düşünme yeteneğine, takım çalışmasına ve sorumluluk duygusuna sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Programın Eğitim Amaç ve Hedefleri
  • Yaşlı bireylerin fiziksel, ruhsal ve sosyal gereksinimlerini karşılayacak nitelikte bakım hizmetlerini yerine getiren profesyoneller yetiştirmek.

  • Yaşlı bireylerin sağlık standartlarının gelişimine ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayan uzmanlar yetiştirmek.

  • Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarında yaşlı bakım hizmetlerini uygulayıcı ve geliştirici nitelikte profesyoneller yetiştirmek.

  • Sağlık ekibi üyeleriyle işbirliği yapabilen, çözüm üretebilen, takım çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusuna sahip ve ulusal ile uluslararası yeterlilikte hizmet sunabilecek yaşlı bakım teknikerleri yetiştirmek.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciye Yaşlı Bakımı Programında ön lisans diploması verilir.

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Meslekte İlerleme

Yaşlı Bakımı programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilirler.

İstihdam Olanakları

Programdan mezun olanlara ülkemiz koşulları içinde yaşlı bakım alanlarında talep bulunmaktadır. Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda, Belediyelerde, Hastanelerde, Sivil Toplum Kuruluşlarında ve Özel Statüdeki Kurumlarda yürütülen yaşlı bakım hizmetleri, söz konusu programdan mezun olacakların istihdam alanlarını oluşturmaktadır. Yaşlılara yönelik hizmetler; huzur evleri, yaşlı bakımevi, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri, sağlık birimlerindeki yaşlıya yönelik uygulamalar, evde bakım hizmetleri şeklinde sıralanabilir.

Görev Tanımı 

“Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” için Linke Tıklayınız

Akademik Personel

 

Ders İçerikleri

 Ders içerikleri için tıklayınız

Menüyü Kapat