Tonya Meslek Yüksekokulu

Öğrenci Uyum Rehberi

Akademik Takvim: Her öğretim yılı için hazırlanan ve Üniversitemiz Senatosu tarafından onaylanan, öğrencilerimizin Lisans ve Ön Lisans eğitimlerinde ders kayıtları, sınavlar, yatay geçiş başvuruları, vb. gibi faaliyetlerin hangi tarihlerde yapılacağını gösteren takvimdir. Öğrencilerimizin akademik takvimi takip etmeleri, eğitim süreçleri için önemlidir. Tüm yıl boyunca en büyük planlayıcınız ve birçok konuda rehberinizdir. https://tonyamyo.trabzon.edu.tr/S/3632/akademik-takvim

Danışman: Tüm öğrenimi süresince öğrenciye dersler, kayıtlar vb. konular hakkında rehberlik hizmeti veren akademik personeldir. Üniversiteye kaydolan her öğrenci için ilgili Bölüm/Program/Anabilim Dalı Başkanı tarafından görevlendirilir. Danışman, öğrencilerinin eğitim-öğretim faaliyetlerini izler, üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarını çözmede yardımcı olur.

Öğrenci Şifresi: Üniversiteye kayıt esnasında öğrenci sistemleri kullanımı için atanan geçici şifredir. İlk olarak öğrencinin T.C. kimlik numarası olarak atanan bu geçici şifre daha sonra öğrenci tarafından değiştirilebilir. Her yarıyıl başında ders kayıtları bu şifre kullanılarak çevrimiçi (online) yapılır. Şifre kullanılarak yapılan her işlemin öğrenci tarafından gerçekleştirildiği kabul edildiğinden şifrenin kimseyle paylaşılmaması gerekmektedir.

Öğrenci Kimliği: Üniversitemize kaydolan tüm öğrenciler için Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan öğrenci kimlikleri, Trabzon Üniversitesi yerleşkelerine girişlerde, yemekhane, kütüphane vb. yerlerde kullanabilecek resimli tanıtıcı kimlik kartıdır. Kimliklerin başkaları tarafından kullanımı kesinlikle yasaktır.

trabzon.edu.tr uzantılı e-posta adresi: Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından verilen ve yönetilen e-posta adresleridir.

Öğrencilik Hakkı: Üniversitemizde eğitim-öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşmaktadır. Her yarıyıl başında öğrenciler ders kayıtlarını yapar. Ders kaydı yapılmayan yarıyılda Yükseköğretim Kanunu’na göre öğrencilik haklarından faydalanılamaz.

Eğitim Süresi: Öğrenim süreleri bir yıl süreli hazırlık sınıfı hariç ön lisans programında iki yıl, lisans programında dört yıldır. Öğrenciler bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı ve bilimsel hazırlık sınıfı hariç, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ön lisans programlarını azami dört yıl içinde tamamlamak zorundadır. Bu süreler sonunda eğitimini tamamlayamayanların ilişikleri kesilebilir veya ek süre, ek sınav, sınırsız sınav gibi çeşitli hükümler uygulanır. Bu hükümler sonunda da eğitimini tamamlamadıysa üniversiteden ilişiği kesilir.

Diploma Eki: Öğrencinin öğrenimi süresince almış olduğu bütün derslerin adları ve AKTS kredileri ile standart diploma eki bilgilerini kapsayan, diploma ile birlikte verilen İngilizce belgedir. Diploma eki, diploma yerine kullanılmaz.

Devamsızlık Hakkı: Üniversitemizde derslere devam zorunludur. Mazeretler dahil olmak üzere teorik saatlerin %30’ndan, uygulama saatlerinin de %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenciler ilgili dersin dönem sonu sınavına giremez.

Zorunlu Ders: Öğretim programlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarmak zorunda olduğu derslerdir. Bir dersin zorunlu ya da seçmeli olması, öğrencinin eğitim gördüğü programa bağlıdır.

Ortak Zorunlu Dersler: Yükseköğretim Kanunu ile belirlenen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki Yabancı Dil dersleri ile Bilgi Teknolojileri dersleridir.

Seçmeli Ders: Zorunlu dersler dışında kalan tüm derslerdir. Seçmeli dersler bölüm seçmeli ve üniversite ortak seçmeli olmak üzere iki türdür.

Bölüm Seçmeli Ders: Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programlarında yer alan ve mezun olabilmesi için önerilen, alanı ile ilgili seçmeli derslerdir.

Üniversite Ortak Seçmeli Dersi: Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programında yer alan/almayan, farklı akademik birimler tarafından açılmış alanıyla ilgisi olmayan seçmeli derslerdir.

Ders Tekrarı: Bir dersin başarısızlık veya not yükseltme amacıyla tekrar alınması durumudur. Tekrarlanan derslerde en son alınan not geçerli olur.

Dersin Kodu: Her ders için belirlenen harf ve rakamdan oluşan kodlardır. Örnek: YBAK1201

Dersin Kredisi: Bir eğitim programındaki her ders için öğrencinin harcadığı emek/zamana karşılık olarak belirlenmiş sayısal değerdir. Dersin AKTS si (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) bir akademik denklik sistemi olup, temel amacı farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören değişim öğrencilerinin aldıkları derslerin sonuçlarının olabildiğince adil bir biçimde ilgili kurumlarca karşılıklı olarak tanınmasını sağlamaktır. AKTS kredisi, hedeflenen öğrenme çıktılarına ulaşabilmek amacıyla her bir dersin tamamlanması için gerekli öğrenci iş yükünü gösteren sayısal değerdir. Öğrencinin akademik ortalaması hesaplanırken ağırlık olarak kullanılır.

Yarıyılda AKTS Kredi Sınırı: Öğrencinin okuduğu her sınıfa ait maksimum alabileceği kredi/AKTS sınırını gösteren kredi değeridir. Ön lisans/Lisans yönetmeliği ile belirlenmektedir. Bir öğrencinin geçer not aldığı derslerin kredilerinin/AKTS’ lerinin toplamıdır.

Mezuniyet Kredisi: Bir öğrencinin ön lisans/ lisans/ yandal/ çift anadal programını tamamlamış sayılması için başarmış olması gereken minimum kredi (AKTS) miktarı. Dört yıllık programlar için 240 AKTS, iki yıllık meslek yüksekokulu programları için 120 minimum AKTS’dir.

Transkript: Bir ön lisans/ lisans/ yandal/ çift anadal programına kaydolunduğu andan itibaren, öğretim yılı boyunca alınan derslerin, notlarını, kredilerini, yarıyıl ve genel akademik ortalamalarını gösteren belgedir. Her yarıyıl sonunda hazırlanan karnelerin birleştirilmiş hali olarak düşünülebilir

Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması (YANO): Bir ön lisans/lisans/yan dal/çift anadal programı için, bir yarıyılda alınan derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin AKTS toplamına bölünmesi ile bulunur.

Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO): Bir öğrencinin ilk yarıyıldan /yıldan itibaren aldığı tüm derslerin “4” üzerinden notları bu derslere ait kredi saatleriyle ayrı ayrı çarpılır. Elde edilen sonuçlar toplanır ve tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünür. Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır. Bu sonuç AGNO olarak tanımlanır.

Ara sınav (Vize): Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav tarihleri ilgili bölümler tarafından belirlenir ve genel sınavlar başlamadan önce ilan edilir.

Dönem Sonu Sınavı (Final Sınavı): Dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılan ve akademik takvimde belirlenen tarih aralığında, bölümler tarafından ilan edilen ve dersten başarılı olmak için öğrencinin mutlaka girmesi gereken sınavlardır.

Mazeret Sınavı: Mazereti nedeniyle ara sınava katılamayan öğrenciler için yapılan sınavdır.

Program: Program kelimesi üniversite yaşamında pek çok şeyi ifade etmek için kullanılabilmektedir. Örneğin; Program kaydı, ders programı, haftalık ders programı, öğretim programı, ön lisans programı, lisans programı, anadal programı, yandal programı, çift anadal programı; Erasmus, Farabi, Mevlana programı ya da genel adıyla Değişim programları; kayıt programı(yazılım) vb., O nedenle bu kelime ile karşılaşıldığında dikkat edilmelidir. Ör; “Hangi programa kayıtlısınız?” (Okuduğunuz bölüm sorulmaktadır) “Hangi programla gittiniz?” (Hareketlilikten yararlandığınız değişim programı sorulmaktadır.) “Programa giriş yaptınız mı?” (Bilgi Sistemi ya da benzer bir yazılım sistemine girdiğiniz sorulmaktadır.)

Öğretim Programı: Bir ön lisans/lisans programında,       eğitim süresi boyunca, alınması zorunlu/seçmeli derslerin bilgilerinin bütününü gösteren çizelgedir.

Ders Bilgi Paketi: Dersin, önkoşulu, dili, türü, verilme şekli, öğrenme ve öğretme teknikleri, sorumluları, amacı, öğrenme çıktıları, içeriği, kaynaklar, haftalara göre işlenecek konular, değerlendirme sistemi, AKTS (Öğrenci İş Yükü) tablosu ve dersin program yeterliliklerine katkısını belirten tabloların bulunduğu dosyadır.

Menüyü Kapat